"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη βούληση των κυπριακών αρχών να μειώσουν το δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, ενώ επισημαίνει την ανάγκη χάραξης μιας στρατηγικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, που να εστιάζεται περισσότερο στη συγκράτηση των δαπανών, παρά στη διόρθωση του...
σκέλους των εσόδων.
Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της αξιολόγησης του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας της Κύπρου, που υποβλήθηκε στην Κομισιόν από την κυπριακή Κυβέρνηση στις 13 Απριλίου. Με την αξιολόγηση αυτή, η Επιτροπή στην ουσία, ενεργοποιεί και τη διαδικασία εναντίον της Κύπρου περί υπερβολικού ελλείμματος, κάτι που έχει ήδη κάνει για 13 χώρες της ευρωζώνης.
Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, η αξιολόγηση διενεργείται εντός του πλαισίου της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία οδήγησε σε σφοδρή επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών από το 2009 και προκάλεσε την κίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) για τη μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών.
«Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι κυπριακές αρχές δείχνουν τη βούλησή τους, μέσω του προγράμματος σταθερότητας, να μειώσουν το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κάτω του 3%, μολονότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος δεν είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη», αναφέρει ο αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν. «Εντούτοις, το πρόγραμμα στοχεύει στη διόρθωση κυρίως στο σκέλος των εσόδων, μολονότι οι δαπάνες ανέρχονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα», τονίζει, προσθέτοντας ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι δυσμενών εξελίξεων όσον αφορά την πορεία προσαρμογής.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της Κύπρου αντικατοπτρίζει την ισχυρή επίπτωση της τρέχουσας κρίσης στα δημόσια οικονομικά της, με εκτιμώμενο έλλειμμα 6,1% του ΑΕΠ για το 2009 και αυξανόμενο δείκτη δημόσιου χρέους, ο οποίος προβλέπεται να υπερβεί την τιμή αναφοράς του 60% του ΑΕΠ το 2010.
Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της Κύπρου αποσκοπεί στη σταδιακή μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ έως το 2013, κυρίως με μέτρα στο σκέλος των εσόδων. Ωστόσο, οι ευνοϊκές μακροοικονομικές παραδοχές που αφορούν ολόκληρη τη διάρκεια του προγράμματος ενδέχεται να οδηγήσουν σε χαμηλότερη συμβολή της οικονομικής ανάπτυξης στη δημοσιονομική εξυγίανση, σε σύγκριση με την προβλεπόμενη στην πορεία προσαρμογής, αναφέρει η Κομισιόν."