Φρένο στις πρόωρες συντάξεις θα βάλει και ο περιορισμός των αναπηρικών συντάξεων-»μαϊμού» μέσα από την αυστηροποίηση του συστήματος. Αναλυτικά, οι κυριότερες διατάξεις που επηρεάζουν την «έξοδο» των ασφαλισμένων είναι οι ακόλουθες...
Δημόσιοι υπάλληλοι: Από την 1η Ιανουαρίου 2011 η «έξοδος» με 35ετία από το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους ΟΤΑ θα πάει σταδιακά από τα 58 στα 60 έτη.
Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ο νέος πίνακας θα ισχύσει για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1ης Ιουλίου 2011.
Ο νέος πίνακας καταρτίζεται για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και το Δημόσιο, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, ύστερα από γνώμη της διαρκούς επιτροπής κρίσεως βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και γνωμοδότηση του συμβουλίου κοινωνικής ασφάλισης.
Ο πίνακας αυτός μπορεί να τροποποιείται ή να συμπληρώνεται το νωρίτερο ύστερα από τρία χρόνια από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης.
Αναπηρικές συντάξεις: Αλλάζει το καθεστώς χορήγησης των αναπηρικών συντάξεων με στόχο να περιοριστούν φαινόμενα συντάξεων-»μαϊμού».
Συγκεκριμένα, από 1ης Ιανουαρίου 2011 δημιουργείται Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), ενώ καταργούνται όλες οι άλλες επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας.
Επιπλέον, με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Εργασίας καταρτίζεται Μητρώο Ατόμων με αναπηρία. Στο νομοσχέδιο υπάρχουν αναλυτικά οι προϋποθέσεις για τη μονιμοποίηση των συντάξεων αναπηρίας των ασφαλισμένων μετά το 1993.
Τέλος, κανονικά θα εφαρμοστεί ο νόμος Πετραλιά, που προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των μητέρων με ανήλικα παιδιά. Η αύξηση αφορά τις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ και στα ειδικά ταμεία μισθωτών.